Museum No Hero.
Niet zomaar een museum.

Museum No Hero is rebels, heeft lef en durft vragen te stellen. Dit loopt parallel met onze visie en aanpak. Museum No Hero is in 2017 ontstaan vanuit de kunstverzameling van Geert Steinmeijer. Zijn droom was om verzamelde collectie te tonen aan een groter publiek.

Het museum onderscheidt zich met een duidelijk statement. Een plek waar de bezoeker wordt uitgedaagd om vanuit verschillende “brillen” kunst te bekijken. Hoe zij het zelf verwoordt: “Door de komst van internet weten wij beter dan ooit wat er bij de buren speelt, maar door onze beperkte bril komt de wereld vertekend binnen. Een beangstigend wereldbeeld, waarin terrorisme en cyberaanvallen domineren, dreigt terrein te winnen. Museum No Hero pareert deze internationale angst met verbinding.”

Met welk merk en positionering zetten wij een nieuw museum doeltreffend in de markt?

Museum No Hero kwam met de taak een uiteenlopende collectie kunstwerken tot één identiteit te vormen. Daarbij moest het verhaal achter de kunstwerken en haar wereldvisie worden overgebracht aan de bezoeker. Maar hoe geef je dat vorm en hoe pak je dat aan?

Vanuit korte ontwerp sprints iteratief
op zoek naar de best passende positionering & visuele stijl.

Een kunstverzameling maakt nog geen museum. Er moest daarom gezocht worden naar een heldere samenhang en duidelijke verhaallijn. Samen met het projectteam van het museum zijn de uitgangspunten voor een positionering, naam en huisstijl gevormd. Vanuit korte ontwerp sprints zijn we iteratief samen met opdrachtgever op onderzoek gegaan. Wat kunnen we leren van andere branches en hoe doen vergelijkbare culturele organisaties dat? Deze bevindingen deelden wij in praktische voorbeelden en mockups.

Dit zorgde voor goede handvatten om de discussie te starten en concrete richting geven aan het ‘waarom, hoe en wat’ van No Hero. Met deze uitkomsten creëren wij met het team een duidelijke conceptuele richting. De daarop volgende sprints hebben het merk steeds meer aangescherpt en verfijnd naar een huisstijl die schaalbaar is voor verschillende toepassingen. Dit heeft geresulteerd in sterke en eenduidige huisstijl uitingen in en rondom het museum. Van kunstwerk bordje en koffiebeker tot gevelsigning en merchandise.

Foto’s: Willem van Walderveen  |  Museum No Hero

Resultaat en successen

  • Gedragen positionering door alle stakeholders
  • Huisstijl die de statement van No Hero uitstraalt
  • Museum dat 10.000 bezoekers trok in de eerste maanden
  • Museum met 1.200 vaste No Hero-members

“Door de praktische sprints van Wordlenig zijn we samen gekomen tot een doordachte & gedragen positionering.”

Wordlenig creëerde de rode draad die de kunstverzameling tot een museum samenbracht.

Gemma Boon
Museum No Hero

Aan de slag met jouw identiteit?

Wat levert dat op?

  • Met co-creatie werken aan een nieuwe identiteit
  • Binnen enkele weken van visie naar positionering
  • Positionering die opvalt binnen het museumlandschap
  • Schaalbare huisstijl die online en offline toepasbaar is