STUDENTPROFIEL

Afstuderen: Startup binnen bestaand MKB-bedrijf

Amy (Industrieel ontwerper aan de UT) was voor haar bacheloropdracht op zoek naar wat anders. Iets waar zij haar design skills en ondernemende vaardigheden kon combineren. Bij Wordlenig kreeg zij de kans om met hun startup aanpak binnen een bestaand MKB-bedrijf aan de slag te gaan. Wordlenig heeft namelijk een unieke formule ontwikkeld om innovatieve concepten om te zetten naar succesvolle producten en diensten.

Amy ziet, net als Wordlenig, een grote kans voor MKB ondernemers om hun innovatiekracht te vergroten door meer samen te werken met jong talent. Zij hebben een open, frisse en veelal ondernemende blik. Hierdoor worden het ontwikkeltraject versneld en komen nieuwe producten of diensten sneller op de markt.

DE VRAAG

Hoe zorgt een student voor een frisse blik binnen innovatieproject?

Een samenwerking tussen een innovatieve organisatie met een kansrijk idee en een enthousiaste student met product design en business development achtergrond. Hoe zorgen we ervoor dat beide elkaar versterken? En er succesvolle samenwerking ontstaat?

AANPAK

Zelfstandig de markt verkennen

Het Twentse bedrijf Indes klopte aan bij Wordlenig met de vraag naar een innovatie versnellingstraject. Er lag namelijk een technisch ontwikkeld meetinstrument klaar, maar de koers richting marktintroductie en business model met verdienmodel ontbrak nog. Amy werd full-time ingezet op dit project met begeleiding vanuit projectteam Wordlenig. Door deze innovatie aan te jagen buiten de bestaande organisatie, kregen we de vrijheid om het “startup denken en doen” ten volle te benutten.

Gedurende drie maanden werden de behoeften uit alle klantsegmenten en omvang afzetmarkt gevalideerd, een service voor de ergometer ontwikkeld en de bijbehorende werkwijze en visuele uitingen ontworpen. Hiermee kreeg Indes een startschot richting marktintroductie en Amy waardevolle praktijkervaring.

Benieuwd naar het verhaal vanuit het bedrijf? Bekijk hier de projectcase!

RESULTAAT

Welke resultaten zijn behaald?

  • Kijk op bestaande business opgeschud
  • Gevalideerd business concept voor de klant
  • Concrete eerste stappen richting marktintroductie
  • Tevreden student met een tot-9-bekroonde scriptie

“Gaaf om de spin in het web te mogen zijn tussen alle stakeholders. Door de innovatie als startup te benaderen, was ik niet gebonden aan een kader. Hierdoor was ik vrij en wendbaar om de markt te verkennen.”

Amy de Lange
Student Industrieel Ontwerpen

Ook innovatie aanjagen met een ambitieuze student?

Wat levert dat op?

  • Versnelde time-to-market en lagere faalkosten
  • Inzicht in gebruikerseisen, budgetten en afzetmarkt
  • Gevalideerde koers richting marktintroductie
  • Gevisualiseerd en gevalideerd serviceconcept